Jdi na obsah Jdi na menu
 


Narodil se nám Spasitel! HalleluJah!

25. 12. 2022

Pán Ježíš, náš Spasitel se na svět narodil jako bezbranné chudičké dítě. Dítě chudé jako dítě bezdomovců. A následně s Ním museli rodiče prchat do Egypta jako uprchlíci. Zažil tak mnoho strádání, aby se Nám připodobnil a poznal reálie světa a tvrdost lidských srdcí, kteří Jej ani jako děťátko nepřijali pod svou střechu. Bylo potřeba, aby Mesiáš byl i plně Synem člověka, aby byl nejen Bohem, ale plně i člověkem a to kvůli budoucímu soudu, aby mohl soudit lidí spravedlivě. Člověk v životě skoro pořád prochází utrpením a proto i Pan Ježíš na zemi i následně mnoho trpěl, až Jej nakonec umučili. Ježíš věděl již v Nebi do čeho jde a Svou službu přijal pro nás dobrovolně. I my bychom, podle Jeho vzoru měli přijmout naší službu Bohu i lidem dobrovolně pro touhu a dobrotu našich srdcí, a nikoli třeba ze zištnosti zajistit si věčný život či dokonce ze  strachu. Jděme odhodlaně ve šlépějích Pána cestou lásky a sebedarování!

 

Nezapomínejme na chudé, zde máme pár Biblických citátů a citátů sv. Jana Zlatoústého pro  inspiraci:

 

 

Izajáš 58:7 Cožpak nemáš lámat svůj chléb hladovému, přijímat do domu utištěné, ty, kdo jsou bez přístřeší? Vidíš-li nahého, obléknout ho, nebýt netečný k vlastní krvi?

 

 

Tóbijáš 4:16a Ze svého chleba dávej hladovému a ze svých oděvů nahým. Vším, čeho máš přebytek, prokazuj milosrdenství.

 

Lukáš 11:39-41 39 Ale Pán mu řekl: „Vy farizeové očišťujete číše a mísy zvenčí, ale vaše nitro je plné hrabivosti a špatnosti. 40 Pošetilci! Což ten, který stvořil zevnějšek, nestvořil také to, co je uvnitř? 41 Rozdejte chudým, co je v mísách, a hle, všechno vám bude čisté.

 

Sv. Jan Zlatoústý: Nedělit se s chudými o vlastní majetek znamená okrádat je a brát jim život. Majetek, který vlastníme, není náš, patří jim. 

 „Je zřejmým šílenstvím plniti skříně šatstvem a opovrhovati člověkem, který stvořen k obrazu a podobenství Božímu a stojí zde nahý, chvěje se zimou a sotva se drže na nohou“

 

 Váš bratr Jan